Home Test drive Ford B-Max – 1.6 TDCi/ 1.0 EcoBoost (2012 – prezent)

Ford B-Max – 1.6 TDCi/ 1.0 EcoBoost (2012 – prezent)

0
475

Evident că eram mai mult decât nerăbdător să descopăr noul B-Max. Este oare modelul produs la Craiova altceva, putem fi mândri de Ford B-Max?

Istorie

Povestea MPV-urilor Ford de segment B începe în 2002, odată cu lansarea lui Fusion. Un model produs pe platforma lui Fiesta. Din punct de vedere al designului, Fusion a fost un cocktail de MPV și SUV. Dar povestea lui Fusion se oprește anul acesta pentru că în scenă intră B-Max. Un model care a fost prezentat inițial la Geneva în 2011 sub formă de concept, pentru a fi expus la Barcelona în acest an în versiunea de serie.

Primul contact cu modelul l-am avut la Geneva, acolo unde a fost prezentată în premieră mondială versiunea de serie. De obicei modelele expuse în premieră la un salon auto nu sunt realizate chiar în fabricile unde ar urma să fie produse. Sunt modele mai mult sau mai puțin de preserie, iar asamblarea lor se face prin niște laboratoare unde totul este atent verificat pentru a avea grijă să nu dezamăgească audiența la primul contact.

Dar modelele B-Max expuse la Geneva au fost asamblate la Craiova, o premieră pentru Ford, până acum premierele mondiale fiind livrate din acele laboratoare. Paradoxal, cei de la Ford au pariat pe oamenii de la Craiova, și nu au greșit. Chiar dacă am contemplat static modelul, un lucru m-a frapat, calitatea asamblării, calitatea materialelor, B-Max era un Ford cu un nivel al finisării similar celui dintr-un Mondeo, S-Max… Un grad de scepticism am păstrat, așteptam întâlnirea cu modelul final, cel cu numere de înmatriculare pe spoilere. Și uite că am ajuns și la acest moment.

Design

Designul modelului nu mai este o enigmă, este un MPV de segment B care arată bine, cu o finisare exterioară și o calitate a asamblării excelentă. B-Max este unitar din punct de vedere vizual, lucru delicat de obținut de la un model din această clasă, fie este prea îngust, fie prea înalt…

B-MAX are puţin peste 4 metri lungime, doar cu 11 cm mai lung decât Fiesta cu cinci uşi şi cu 30 cm mai scurt decât noul C-MAX. Dar videent una dintre marele inovații aduse este deja celebrul stâlp B car lipsește. Sistemul unic Ford Easy Access Door include uşile din faţă tradiţionale, cu balamale, şi uşile din spate glisante. Structura tradiţională a montantului central este integrată în uşile faţă şi spate în loc să facă parte din caroseria propriu-zisă.

Cu ambele uşi faţă şi spate deschise, accesul în interior este de neegalat, pe o porţiune de de peste 1,5 metri lăţime. Aceasta reprezintă o lăţime de două ori mai mare decât cea oferită de competitorii cu concepte de uşi alternative, uşurând semnificativ intrarea şi ieşirea de pe locurile din spate, accesul la locurile speciale ale copiilor sau încărcarea şi descărcarea cumpărăturilor.

Cele două uşi duble glisante din spate ale modelului B-MAX facilitează accesul pe străzile aglomerate sau în garajele înguste. Uşile din faţă şi spate pot fi deschise complet independent, astfel încât cabina din spate sau din faţă să poată fi accesată la nevoie. Un detaliu practic la care cei de la Ford s-au gândit – în cazul în care realimentezi și cineva dorește să coboare de pe locurile din spate pe partea stângă, ușa spate culisează doar până în dreptul gurii de la rezervor.

Confort

La interior planșa de bord este împrumutată de la Fiesta. Evident am avut la dispoziție doar versiuni în echipările superioare, dar tema generală și materialele utilizate sunt aceleașipentru toată gama La baza consolei centrale am remarcat totuși o nouă unitate de comandă a climatizării, raportat la gama Fiesta.

Pe alocuri mai găsești plastice mai tari, sunt plastice pe care le găseai în generația trecută de Ford Focus, dar acum parcă au o textură ceva mai interesantă și sunt ceva mai agreabile. Oricum la un model de segment B nu este un detaliu care poate fi criticat.

Accesul în mașină este ușor, spațiul est generos, chiar și pentru un MPV de segment B. Nu trebuie uitată clasă, prin urmare în confort pe bancheta spate pot călători doi adulți. Poziția la volan este ușor înaltă dar ținând cont de caracterul modelului nu este un detaliu care să deranjeze. Spațiu la nivelul capului din belșug, chiar și pentru persoanele mai înalte care stau pe bancheta din spate, în condițiile în care aceasta este ușor mai înaltă în raport cu scaunele față. Există un spațiu bun și la nivelul picioarelor pentru locurile spate.

Funcționalitate

B-Max este un fel de briceag elvețin al MPV-urilor de clasă B. Un portbagaj cu un volum de 318 litri care poate junge până la 1.386 litri. Partea bună este că suprafața de încărcare, în cazul rabatării banchetei spate este perfect plană. Iar dacă adăugăm și faptul că scaunul dreapta față poate fi pliat, B-Max poate lua la bord obiecte cu o lungime de 2,4 metri. Spații de depozitare sunt suficiente, am apreciat forma buzunarelor din portiere care au prevăzute două locașuri pentru recipiente cu lichid. Sistemul SYNC al celor de la Ford necesită o minimă perioadă de acomodare, dar apoi se poate transforma într-un partener agreabil la drum.

Performanțe

Gama de propulsoare include motorul 1.0 ecoboost produs la Craiova în versiune de 100 și 120 CP, la capitolul benzină mai există un propulsor 1.4 Duratec de 90 CP și 1.6 Duratec de 105 CP, acest ultim propulsor putând fi comandat și cu o cutie PowerShift cu șase trepte. Cei care preferă diesel au de ales între noul propulsor 1.5 TDCi de 75 CP și 1.6 TDCi de 95 CP. Toate motorizările sunt oferite cu o cutie manuală cu cinci trepte. În prezent se lucrează la o nouă cutie manuală cu șase trepte care va fi introdusă în curând în oferta B-Max.

Manevrabilitate

În Germania am condus Ford B-Max cu motorul 1.6 TDCi de 95 CP și 1.0 EcoBoost de 120 CP.

Despre agregatul 1.6 TDCi

Propulsorul se achită onorabil de sarcină, singurele momente în care aș fi dorit mai multă putere a fost într-o zonă virajată. De ce mai multă putere? Pentru că B-Max are o ținută de drum delicioasă. Poate cea mai mare surpriză a acestui prim contact a fost ținuta de drum, după primii 80 km prima întrebare firească a fost… va fi și o versiune ST sau RS? Suspensia oferă un compromis excelent între o ținută de drum impecabilă, confort și modul în care filtrează denivelările.

Am descoperit un ruliu extrem de redus al caroseriei pe virajele atacate mai mult decât rapid. Sistemul de frânare oferă încredere de la primul contact cu pedala de frână, execeltă dozarea în pedală cât și decelerarea intuitivă oferită. O bună stabilitate pe traiectorie atât în cazul unei frânări de urgență în linie dreaptă cât și cu mașina ușor destabillizată.

Propulsorul diesel este prezent auditiv în habitaclu doar la până la regimuri de 50-60 km/h, apoi se atenuează zgomotul provenit de la acesta. Am descoperit cu surprindere, pentru un model de clasă B, și un monovolum… că zgomotul aerodinamic la viteze ridicate nu este deranjant.Pe o secțiune de autostradă fără limitaă de viteză am atins lmitele lui B-Max 1.6 TDCi. Sunt undeva pe la 175 – 180 km/h… extrem de stabilă pe traiectorie, dă un sentiment plăcut de încredere atât celui de la volan cât și pasagerilor. După o primă buclă de 80 km în care nu prea am menajat mașina, am tot încercat să descoperim limitele dinamice, consumul mediu era de 6,6 litri. Următoarea buclă atacată în mod defensiv și economic a condus la o reducere semnificativă a consumului mediu.

Despre motorul produs la Craiova – 1.0 EcoBoost de 120 CP

Este propulsorul care ”îmbracă” cel mai bine noul model. Asta din perspectiva reprizelor și a temperamentului, în condițiile în care B-Max are o masă ceva mai mare de 1.200 kg. Chiar îți permite să te bucuri de resursele dinamice ale șasiului. Într-un regim sportiv de conducere, pe care l-am putea descrie cel mai bine… Acum jumătate de oră trebuia să fiu la maternitate, adică cu viteze de 190 km/h pe secțiunile de autostradă fără limită de viteză și viteze care nu pot fi declarate pe drumurile secundare, am obținut un consum mediu de 9 litri. Într-un regim pașnic, civilizat te poți apropia de valorile de consum declarate de constructor.

Siguranță

B-Max a fost deeja testat de euroNCAP, dar oficialii Ford nu ne-au comnicat rezultatele, ele urmând să fie făcute publice în câteva zile. Dar din câte a lăsat să înțeleagă modelul a obținut 5 stele. Un lucru extrem de important este faptul că lipsa stâlpului B nu a condus la o slăbire a zonei laterale în caz de impact lateral. La impact lateral B-Max a oferit o protecție superioară marii majorități a modelelor cu soluție constructivă clasică.

Concurență

Concurența în segmentul monovolumelor de clasă mică începe să fie destul de acerbă. Avem într-un colț al ringului Opel Meriva, în alt colț Citroen C3 Picasso, apoi prin ring mai găsim Hyundai ix20, Kia Venga. Vin la Paris și Fiat 500L și noul Nissan Note. Putem bifa și Skoda Roomster, Subaru Trezia și Honda Jazz.

Costuri

Versiunea de bază Ford B-Max are în România un preț de pornire de 13.400 euro. În versiunea de echipare City, motor 1.4 litri de 90 CP și cutie manuală cu cinci trepte. Versiunea cu propulsor 1.6 TDCi de 96 CP are un preț de pornire de 17.650 euro, iar pentru propulsorul EcoBoost de 1 litru în versiunea de 100 CP prețul pleacă de la 14.650 euro, pentru 20 CP în plus prețul este de 16.900 euro.

Concluzie

În concluzie după două zile la volanul lui B-Max. În primul rând încă fac eforturi pentru a conștientia faptul că este un model produs în România. Apoi aș dori să conduc și un model ceva mai slab echipat, eventual versiunea de bază. Totuși sentimentul de calitate este dominant de la primul contact, sentiment care se păstrează imediat ce ai urcat la bord și deja ai parcurs kilometri. Dinamic modelul este o surpriză uriașă, l-am torturat, pentru un MPV de segment B… DA. Direcție precisă și cu un feedback corect, cutie cu cinci trepte cu o timonerie bună și precisă. Sistem de frânare bun…

Până în acest moment singurul minus care îl vâd ar fi prețul versiunilor de top.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here