autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, mart. 14th, 2014

Dacia City, readusă în discuție de presa germană

Zvonurile privind lansarea unui model de clasa mini sub sigla Dacia revin pe tapet. Germanii de la Autobild susțin că a doua citadină din istoria Dacia va fi lansată anul acesta și va costa 5.000 euro.

Dacia City, așa cum este cunoscut proiectul intens mediatizat în presa din România, nu va fi, însă, produsă nici la Mioveni și nici în Tanger, ci în Rusia, la uzinele AvtoVAZ. Fabrica Lada, marcă recent achiziționată de compania mamă Renault, nu lucrează la capacitate maximă în prezent, astfel că există suficient loc pentru introducerea unui model suplimentar în fluxul curent de producție.

Datsun, marca low-cost readusă recent la viață de Nissan, a prezentat recent, la Salonul Auto de la Delhi, prototipul unui viitor model de oraș, dezvoltat pe noua platformă modulară CMF (Common Family Arhitecture) a Alianței Renault-Nissan. Primele mașini care, începând chiar din 2014, vor beneficia de noua tehnologie vor fi noile modele de clasă compactă și medie ale Alianței, printre care Nissan Qashqai și urmașul Lagunei. Ulterior, programul va fi extins și pentru modele de clasa A și B, în plan fiind și noul mini Datsun.

Deși, oficial, Dacia continuă să nege proiectul City, lansarea unui Datsun de dimensiuni reduse este cel mai bun semn că un mini low-cost, produs sub sigla Dacia, poate fi un proiect fezabil, cu reale șanse de a intra în producția de serie în viitorul apropiat.

Este puțin probabil ca Dacia City să fie construită pe noua arhitectură dezvoltată de Renault în parteneriat cu Daimler/Smart și folosită de noua generație Twingo. Configurația inedită cu propulsie pe puntea din spate și motor ascuns în portbagaj rămâne prea exotică pentru un model low-cost, dedicat cu precădere piețelor emergente și clienților conservatori. O variantă mult mai credibilă ar fi utilizarea platformei convenționale, cu tracțiune față, a vechiului Twingo. Astfel, costurile de producție ar fi mai reduse, iar cele de dezvoltare, aproape nule. Rămâne de văzut, însă, dacă zvonurile privind lansarea Daciei City se vor concretiza de această dată.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>