Proiectul noii taxe auto se află în dezbatere publică, forma finală urmând să fie aprobată luna viitoare. Redenumită oficial timbru de mediu, taxa ţine cont, în primul rând, de emisiile de CO2, dar şi de norma de poluare, cilindreea şi vechimea maşinii.
Maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-Euro vor beneficia de reduceri consistente. Motivul invocat de guvern este durata lor de viaţă relativ redusă, aceste maşini urmând să fie scoase, teoretic, din uz mult mai repede decât modelele mai noi, dar mai puţin poluante. Cuantumul timbrului de mediu scade, astfel, faţă de nivelul actual al taxei cu aproximativ 60 în cazul maşinilor Euro 2, 80 pentru cele Euro 1 şi chiar 90 în cazul vehiculelor non-Euro.
Vechimea maşinii, un detaliu esenţial în determinarea cuantumului noii taxe auto, este stabilită în raport cu data primei înmatriculări pe teritoriul României. Dacă această dată nu este cunoscută sau nu poate fi dovedită prin documentele oficiale de rigoare, timbrul va fi calculat în funcţie de anul fabricaţiei.
Formula de calcul
- Pentru un vehicul din clasa M1 cu emisiile CO2 inscrise în CIV, formula este următoarea:
[(A x B x(100 – C)]/100, unde:
A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km mentionate in cartea de identitate a vehiculului;
B = coeficientul timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimata in Euro/1 gram CO2; (ANEXA 1, în funcție de norma EURO)
C = cota de reducere a timbrului de mediu.
- Pentru vehiculele din clasa M1 fără emisii CO2 trecute în CIV, formula este următoarea:
[E x D x (100 -C)]/100, unde:
C = cota de reducere a timbrului de mediu;
D = cilindreea – capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu.
Exemple de calcul
Ce înseamnă, concret, aceste formule? Pentru o Dacie 1310 non-Euro, produsă în 1990, se vor plăti 363 de euro, faţă de 3.321 de euro în prezent, în timp ce pentru o SuperNova Euro 2, din 2001, trebuie achitaţi 684 de euro, în loc de 1.593. Înmatricularea unui Volkswagen Passat Euro 3, fabricat în 2004, presupune achitarea unui timbru de mediu în valoare de 1.657 de euro (1.830 de euro înainte), în timp ce pentru un Passat din 2008, care îndeplineşte, însă, normele de poluare Euro 4, taxa se ridică la 878 de euro, faţă de 1.132 conform formulei de calcul anterioare. Proprietarul unui Golf IV Euro4 din 2001 va avea de achitat doar 264 euro, iar pentru un Golf similar, din 2003 timbrul este de 452 de euro.
Taxa se aplică inclusiv pentru maşinile înmatriculate deja în ţară înainte de 2007, în momentul primei schimbări de proprietar. Şi cei care au dat statul în judecată şi şi-au recuperat banii plătiţi anterior vor intra sub incidenţa noii taxe, pentru maşinile lor urmând să fie achitat timbrul de mediu la prima vânzare a acestora. Aşadar, timbrul va fi plătit o sigură dată, la prima înmatriculare a unei maşini în România sau, după caz, în cazul primei transcrieri a dreptului de proprietate, cu excepţia moştenirilor sau a partajurilor.
Maşinile Euro 5 vor fi taxate ca şi până acum, iar modelele electrice, hibride sau cele care îndeplinesc deja normele de poluare Euro 6 sunt scutite de la plata timbrului de mediu.
Sunt scutite de la plata timbrului de mediu maşinile instituţiilor de stat (Poliţie, Jandarmerie, Ministerul Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale etc.), Consulatelor sau Corpurilor Diplomatice, dar şi modelele de epocă sau de colecţie, vehiculele electrice sau hibride şi cele destinate competiţiilor sportive.
La prima vedere, noua taxă nu va face altceva decât să bulverseze şi mai mult o piaţă lovită deja puternic de recesiune şi incertitudine. Maşinile mai noi şi mai puţin poluante sunt, evident, discriminate, iar favorizarea vehiculelor vechi nu va face altceva decât să înlesnească importul masiv de automobile uzate.