marți, august 9, 2022
AcasăAnalizeCele mai profitabile companii auto din România

Cele mai profitabile companii auto din România

Afacerile companiilor specializate în comerțul cu automobile, precum și ale celor două companii care construiesc automobile, au scăzut, în ansamblu, anul trecut, dar au rămas majoritatea pe profit la sfârșitul anului. Există doar două situații în care s-au înregistrat pierderi, una fiind la Ford România, care are aceste rezultate fără îndoială ca urmare a investițiilor făcute la Craiova. Al doilea caz este Autoitalia, importator Fiat, Alfa Romeo, Lancia și Jeep, care se află într-o situație deloc liniștită, deoarece și-a schimbat proprietarii în urmă cu aproximativ un an, într-un moment în care avea aproximativ 20 de milioane de euro datorii. În rest, chiar și Mercedes-Benz România, care a trecut prin doi ani de pierderi, a trecut pe profit după ce s-a despărțit de Ion Țiriac, ba chiar a devenit una dintre cele mai profitabile companii din industria auto.

De menționat că cifrele pentru cei doi constructori, Dacia și Ford, includ uzinele, cu întreaga activitate a acestora, inclusiv exporturile. Numărul de mașini vândute, trecut în tabel, pentru Dacia este reprezentat doar de vânzările (înmatriculările) de pe piața din România, iar acestea sunt incluse și în cele ale Renault Commercial Roumanie, distribuitorul pe piața internă a mașinilor Dacia, dar și importator al mărcilor Renault și Nissan. Ford România are menționate în dreptul ei vânzările de mașini totale (inclusiv importurile).

Din punct de vedere al profitabilității (marja de profit), Porsche Românie conduce, urmată de BMW și Trust Motors. Aceasta din urmă este compania care importă marca Peugeot, și care a vândut anul trecut puțin peste 1.500 de autoturisme, la care se adaugă vehiculele comerciale.

În același timp, Porsche România este a doua companie după Automobile Dacia SA, după cifra de afaceri. Motivul este dat de numărul mare de mărci pe care le distribuie pe piața românească (are o cotă de piață de peste 20) și de vânzările în creștere în 2011. Cifrele prezentate nu includ profiturile obținute de Porsche Inter Auto, companie de retail și care este și importator pentru marca Porsche. Pe locul al treilea în întreaga industrie, ca cifră de afaceri, se află Ford România.

În fine, dacă analizăm profitul net, Porsche România, Mercedes Benz și BMW sunt importatorii cu valorile cele mai mari ale acestui indicator.

Nu în ultimul rând, precizăm că importatorii Hyundai și Mitsubishi aparțin Țiriac Holding, alături de alte companii de retail (dealeri) pentru mai multe mărci auto.

* Mașinile vândute de Dacia în România sunt incluse în valoarea înregistrată de Renault Commercial Roumanie

** Volumul de mașini vândute de Ford în România include și mașini importate

(SURSA: Ministerul Finanțelor/Ministerul Administrației și Internelor)

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock