autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, mart. 27th, 2012

Căt te costă rata la leasing neplătită la timp

Firmele de leasing aplică dobânzi penalizatoare consistente pentru sumele neachitate până la data scadenței. Alte costuri sunt suportate de utilizatori dacă le sunt expediate notificări prin care sunt atenționați că nu şi-au plătit ratele. Nivelul dobânzilor penalizatoare şi costul notificărilor este stabilit de obicei în contractele încheiate de finanțatori cu utilizatorii.

BRD Sogelease aplică o dobândă penalizatoare de 0,3 pe zi, potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei. La BCR Leasing penalitățile sunt de 0,25 pe zi, nivel identic cu cel practicat de firma de leasing a grupului Raiffeisen în cazul clienților persoane juridice. Costuri ceva mai reduse sunt percepute de unele firme utilizatorilor invidividuali. Astfel, Raiffeisen Leasing şi Credit Europe Leasing aplică dobânzi penalitoare de 0,1 pe zi acestora, potrivit contractelor standard publicate de cele două firme pe paginile web. Un nivel mai redus este cel stabilit în contractele Porsche Leasing: de 0,08 pe zi, pentru ambele tipuri de clientelă.

Penalitățile percepute de BRD echivalează cu o dobândă anuală de 109,5, cele aplicate de BCR cu circa 91 pe an, iar facturate de Porsche – cu 29 pe an. Pentru comparație, întârzierea este taxată de unele bănci doar prin majorarea dobânzii anuale cu două puncte procentuale.

“Dorința noastră este nu de a încasa mai mult din aceste penalități, ci ca utilizatorii să plătească la timp. Este o măsură coercitivă ale cărei efecte le-am văzut … nu vorbesc de toți clienții pentru că unii sunt buni-platnici, însă mă refer la ceilalți, care au văzut cât au de dat dacă nu-şi plătesc la timp datoria, şi atunci prioritizează acea plată astfel încât să o facă în timp util”, explică preşedintele BCR Leasing, Bogdan Speteanu. Potrivit lui, BCR Leasing a avut anul trecut două campanii în timpul cărora le erau şterse penalitățile clienților careşi achitau datoriile restante.

Notificări la prețuri prohibitive

Costuri suplimentare apar în situația în care firmele de leasing expediază notificări de întârziere. Cele mai ridicate taxe de acest fel sunt percepute de Raiffeisen Leasing: 25 de euro plus TVA, adică 31 de euro, sumă care, potrivit contractelor, poate fi facturată de acest finanțator pentru fiecare înştiințare transmisă unui utilizator persoană fizică sau juridică.

Porsche Leasing percepe taxe speciale pentru somațiile de plată. În această situație, utilizatorii persoane fizice suportă un cost de zece euro pentru prima somație, respectiv de 15 euro pentru a doua somație. În cazul clienților persoane juridice, costurile sunt între 5 şi 15 euro, respectiv 8 şi 24 franci elvețieni, în funcție de moneda contractului.

BCR Leasing nu percepe o astfel de taxă, potrivit pre[edintelui companiei.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>