autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mai 23rd, 2012

Asiguratorii RCA vor taxă de timbru pentru cei care cer daune morale la tribunal

Persoanelor care solicită despăgubiri morale în instanță de la asiguratorii RCA pentru vătămări corporale și decese survenite ca urmare a unor accidente rutiere ar trebui să li se impună plata prealabilă a unei taxe de timbru, ca procent din despăgubirea solicitată, consideră reprezentanții industriei de asigurări.

Motivația acestora este că cei prejudiciați în accidente rutiere, precum și rudele acestora, solicită în instanță, în mod nejustificat, sume foarte mari ca despăgubiri morale, de multe ori la limita maximă permisă de legislație. Potrivit normelor în vigoare, limita maximă de răspundere RCA pentru vătămări corporale, decese și daune morale aferente acestora este de 5 milioane euro.

Chiar dacă tribunalele stabilesc, în cele din urmă, despăgubiri mult mai mici decât cele cerute inițial, asiguratorii RCA sunt obligați de legislație să își constituie rezerve la nivelul sumelor solicitate de păgubiți și să le mențină la acest nivel pe toată durata proceselor, adică timp de 2-3 ani, ceea ce le afectează semnificativ lichiditatea și profitabilitatea.

“Prezența avocaților specializați în astfel de spețe majorează nivelul pretențiilor la sume nerealiste, aceștia percepând onorarii de la clienți care ajung și la 30 din cuantumul obținut în instanță. De asemenea, în cazuri de deces, aceștia încearcă să aducă cât mai multe rude care să ceară despăgubiri, pentru a mări suma totală solicitată și, deci, cuantumul onorariului, astfel că ajung să fie despăgubiți inclusiv foști soți despărțiți de ani de zile de persoanele decedate”, a declarat directorul departamentului de Management al Daunelor din cadrul Generali Asigurări, Mădălin Roșu.

Solicitările de despăgubiri morale RCA către instanțe sunt formulate în majoritatea covârșitoare a cazurilor în procese penale îndreptate împotriva conducătorilor auto vinovați de producerea accidentelor rutiere soldate cu vătămări corporale și decese, procese penale în cadrul cărora victimele sau urmașii acestora se constituie în părți civile.

Tocmai de aceea, aceste solicitări sunt scutite de taxă de timbru.

Legea 146/1997 prevede că sunt scutite de taxe judiciare de timbru acțiunile și cererile referitoare la cauze penale, inclusiv despagubirile civile pentru daunele materiale și morale decurgând din aceste.

În schimb, la acțiunile îndreptate direct împotriva asiguratorilor, în procese civile sau comerciale, se percepe taxă de timbru.

La rândul său, președintele Asirom Vienna Insurance Group (VIG), Mariana Diaconescu, a declarat că s-au majorat nefondat pretențiile financiare ale celor prejudiciați, până la limita maximă admisă în legislația RCA, ceea ce poate fi considerat chiar un abuz, prin prisma valorii ridicate a rezervelor de daună ce trebuie constituite de asiguratori până la soluționarea dosarelor.

“Aceste abuzuri nu s-ar mai manifesta dacă legiuitorul ar solicita taxă de timbru. Suntem răspunzători în fața asiguraților noștri prin natura contractului de asigurare și, în același timp, avem toată răspunderea față de persoanele păgubite, în cazul în care asigurații noștri nu se manifestă cu responsabilitate la volan. Nu trebuie să facem rabat de la a ne onora obligațiile, însă există și limite ale acestor obligații de care ar trebui să ținem cont”, a mai spus Mariana Diaconescu.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>