Am condus Ford Focus 1.0 EcoBoost (VIDEO)

0
363

FOTO: ANDREI TOBOȘARU

Ford a lansat ieri producția la uzina de la Craiova a noului propulsor EcoBoost de 1.0 litri. Noi am ajuns la Craiova la bordul unui Ford Focus echipat cu acest mic propulsor. Acum ceva vreme compania Ford anunța că are în plan și dezvoltarea unui propulsor EcoBoost de 1 litru care va fi disponibil și pe Ford Focus, existând speculații cum că la un moment dat s-ar regăsi și sub capota unui noului Mondeo. La acel moment erau planuri. Dar iată că acum o parte din promisiunile de viitor ale celor de la Ford sunt realitate. Ieri la Craiova Ford a început producţia de motoare în noua fabrică, iar primul motor produs este liderul clasei EcoBoost, propulsorul de 1.0 litri turbo cu trei cilindri în linie. Agregatul va fi disponibil pe Ford Focus în două versiuni de putere – 100 CP și 125 CP. Noul motor va fi de asemenea disponibil pentru noul Ford B-MAX (100 CP şi 120 CP), Ford C-MAX şi Ford Grand C-MAX, precum şi la mai multe alte autoturisme Ford pe viitor. Apropo, producția noului B-MAX va demara în luna iunie a acestui an la Craiova. Deja sunt speculații că Ford va oferi acest propulsor în viitor și într-o versiune mai puternică, dar timpul va confirma aceste presupuneri.

Dar să revenim la noul propulsor EcoBoost. Este vorba despre un propulsor de 999 cmc, cu trei cilindri în linie. Cilindri au cursa de 82 mm și un alezaj de 71,9 mm. Noul propulsor are injecție directă de benzină și este supralaimentat cu ajutorul unei turbine. Este echipat standard cu funcția start/ stop și în cazul versiunii de 125 CP vorbim despre emisii de 114 g/km. Are un raport de compresie de 10:1. Propulsorul EcoBoost de 1 litru dezvoltă 125 CP la 6.000 rpm și un cuplu motor de 170 Nm între 1.400 rpm și 4.500 rpm. Funcția overboost permite ajungerea la un cuplu motor de 200 Nm. Propulsorul este amplasat transversal și este cuplat la o cutie de viteze manuală cu șase rapoarte.

Prin urmare un propulsor de 1 litru sub capota unui model compact… hmmm… poate fi rețeta unui succes? Să vedem. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost cât de silențios este propulsorul. La relanti trebuie să ai o ureche antrenată pentru a sesiza faptul că motorul este pornit, și asta indiferent dacă ești la volan sau în exterior lângă mașină. Treapta întâi și la drum… Deși mă așteptam la o evidentă senzație de submotorizare, poate pe undeva senzația avută într-o compactă cu un motor aspirat de 1,4 litri, ei bine nimic din toate acestea. Faptul că cei 170 Nm sunt disponibili de la 1.400 rpm se simte, și se simte extrem de bine. Resursele propulsorului la turații joase sunt mult mai bune decât ale unui propulsor de 1,6 litri aspirat. În cazul unor accelerații violente în primele două trepte de viteze descoperi ruperi de aderență ale punții față, impresionant acest mic motoraș cu trei cilindri chiar după primele sute de metri rulate. În trafic urban mă așteptam să am ceva de navigat prin cutia de viteze pentru a nu jena traficul cu lentoarea reacțiilor mașinii.

Și aici m-am înșelat. Cutia are o etajare destul de lungă, cu treapta a doua se ajunge până aproape de 85 km/h iar în treapta a treia în momentul în care electronica taie alimentarea ai aproape 145 km/h. Reprizele sunt impresionante chiar și la turații joase. O mică ezitare poate fi sesizată doar în plaja 1.400 – 1.700 rpm, apoi propulsorul devine extrem de viril. Totul acompaniat de un sunet extrem de simpatic, pentru mine sunetul propulsorului mi-a amintit vag de un boxer turbo de la Subaru, evident volumul fiind dat la minim. În trafic urban Ford Focus 1.0 EcoBoost nu poate fi acuzat de submotorizare, dimpotrivă. Sistemul start/ stop funcționează perfect, partea distractivă este că trebuie să îți antrenezi urechea pentru a sesiza când se oprește motorul. La pornire vei remarca o mică ”gudurare” a caroseriei.

Recunosc că până la Craiova am adoptat un stil de conducere de probă specială. Nu am menajat propulsorul nici o secundă. Așa am descoperit și vitezele maxime pentru primele trei trepte de viteze. În cazul în care rulezi undeva la 70-90 km/h în treapta a șasea, pentru a beneficia de o repriză bună în cazul unei depășiri trebuie să retrogradezi până în treapta a treia. Deși cutia este etajată lung, utilizarea treptelor a doua și a treia pe un drum virajat poate conduce la o sesiune de condus sportiv cu suficiente satisfacții. Propulsorul oferă resurse pentru a exploata limitele șasiului noului Ford Focus. În condițiile în care până la Craiova nu am menajat propulsorul nici o secundă, consumul mediu de 9,5 litri a reprezentat a doua mare surpriză. La întoarcere am vrut să văd ce înseamnă 1.0 EcoBoost într-un regim de condus mulat pe trafic, adică viteze de 50-60 km/h în localități și undeva 100 – 110 km/h pe drumuri județene, iar pe autostradă un regim de 130 – 140 km/h. Până la intrarea pe A1 computerul de bord afișa un consum mediu de 6,6 litri. Pe autostradă la regimul menționat mai devreme, computerul de bord afișa un consum instantaneu de 7,1 litri la un regim de 2.800 rpm. Repriza de la 80/ 90 km/h până la 130 km/h este decentă, nu necesită o retrogradare.

Noul propulsor impresionează în primul rând prin elasticitate și resurse. La volan uiți destul de repede că sub capotă ai un propulsor de 1.0 litri. Resursele acestuia sunt peste cele ale unui agregat aspirat de 1.6 litri. Oferă consistență la turații incredibil de joase, se poate rula în treapta a patra, a cincea și a șasea la 1.600 rpm și apoi accelera, fluxul de putere transmis de agregat este ”vizibil”. Apoi trebuie să mai bifez iarăși lipsa vibrațiilor, un propulsor în trei cilindri extrem de echilibrat. Consumul a fost o surpriză plăcută în condițiile în care nu am acuzat real nici un moment o lipsă de putere.

Ce avantaje mai aduce acest propulsor de 1 litru a cărui bloc motor încape pe suprafața unei coli A4? Are o masă de 97 kg comparativ cu un agregat aspirat de 1.6 litri care are cam 130 kg. Din punct de vedere financiar nou propulsor înseamnă un impozit anual de 40 lei (63 lei pentru un agregat 1.6), taxa de primă înmatriculare este de 45 euro (240 euro în cazul unui agregat 1.6). Cei e la Ford au mai calculat o economie de 195 euro/ an rezultată din consumul de carburant raportat la un propulsor 1.6 aspirat. Aici lucrurile sunt relative, totul depinde de stilul de condus, dar conform fișei tehnice cam acestea ar fi rezultatele. Prin urmare în primul an vorbim despre o economie teoretică de aproximativ 400 euro. În România Ford Focus 1.0 EcoBoost de 100 CP și cutie manuală cu cinci trepte are un preț de bază de 17.000 euro cu TVA. Un Plus de 700 euro în comparație cu un model similar echipat cu propulsorul 1.6 Ti-VCT de 85 CP și aceeași cutie. Pentru versiunea de 125 CP mai adăugați 600 euro. Versiunea Ford Focus în echiparea Trend cu propulsor 1.6 Ti-VCT de 125 CP și cutie Powershift cu 6 trepte are un preț de bază de 18.800 euro cu TVA inclus. Un Focus 1.6 TDCi de 95 CP în aceeași echipare are un preț de bază de 18.300 euro.

Ford a proiectat un propulsor magnific. Inițial am fost sceptic vis-a-vis de succesul mariajului dintre acest propulsor și un Focus. La final m-am îndrăgostit de acest propulsor. Iar acest propulsor este produs la Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.