autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, iun. 11th, 2012

Allianz a acordat Ford Focus premiul Genius Safety Prize pentru siguranță rutieră

Asiguratorul german Allianz, prin intermediul centrului său pentru tehnologie auto (Allianz Center for Technology), a acordat premiul Genius Safety Prize pe 2011 pentru siguranță rutieră modelului Ford Focus, pentru integrarea cu succes într-un vehicul de clasă compactă a unui număr foarte mare de sisteme de protecție.

Potrivit echipei de cercetători a Allianz Center for Technology, până la 20 dintre accidentele rutiere care survin anual pe șosele ar putea fi evitate.

„Integrarea inteligentă a sistemelor de siguranță înseamnă că o gamă foarte largă de situații de risc poate fi astfel acoperită, de la mici ciocniri în parcare la coliziuni violente și ieșiri în decor de pe carosabil. Ne așteptăm ca, pentru mașinile echipate cu sisteme de siguranță, accidentele soldate cu daune materiale să scadă cu circa 20, iar cele având ca rezultat vătămări corporale – cu circa 10”, a declarat directorul general al Allianz Automotive GmbH, Christoph Lauterwasser, cu ocazia îmmânării premiului celor de la Ford.

Allianz este singurul grup mondial de asigurări care acordă un astfel de premiu pentru inovație în materie de siguranță rutieră producătorilor auto.

Sisteme de siguranță ale Ford Focus

Active City Stop: un senzor cu laser care monitorizează distanța față de vehiculul din față și care, în caz de pericol de impact, scurtează distanța de frânare sau frânează automat, dacă șoferul nu are reacție. Activ la viteze de sub 30 km/h, respectiv pentru mers în coloană în oraș.

Active Park Assist: vehicul se automanevrează în interiorul spațiilor de parcare paralelă, conducătorul auto trebuind să acționeze doar frâna, ambreiajul și, eventual, schimbătorul de viteze.

Blind Spot Information System: Un sistem de senzori radar care monitorizează unghiurile moarte din dreapta și stânga vehiculului. Dacă în respectivele unghiuri se află mașini, șoferul este avertizat de către niște becuri de alarmă montate în oglinzile laterale, ceea ce ajută la schimbarea benzilor de circulație.

Lane Departure Warning System: Un sistem de avertizare în caz de ieșire de pe bandă, care include semnale anti-oboseală, asistență pentru condus pe timp de noapte și sistem de recunoaștere a semnelor de circulație. O cameră de filmat monitorizează din față mersul mașinii. Dacă apare riscul de ieșire din banda de circulație, șoferul este avertizat prin vibrații în volan, iar mașina este ghidată înapoi în bandă.

Potrivit Allianz, stilul și gradul de concentrare și atenție al șoferului sunt evaluate și sunt trimise avertizări în caz că, din informațiile respective, reiese că ar fi indicat ca șoferul să se oprească și să ia o pauză. În plus, semnele de circulație care apar, cum ar fi limitele de viteză sau alte interdicții, îi sunt afișate șoferului pe monitorul mașinii.

Palmaresul pe ani al Allianz Genius Safety Prize

2005Robert Bosch GmbH – pentru dezvoltarea și implementarea sistemului de control automat al stabilității vehiculului „Electronic Stability Program” (ESP);

2006Daimler Chrysler – pentru sistemul de asistență automată la frânare „Braking Assistant”;

2007Beru AG – pentru sistemul de monitorizare automată a presiunii pneurilor „Tire Pressure Safety System”;

2008Valeo – pentru sistemul de asistență automată la parcare „Park4U”;

2009Volvo – pentru sistemul automat integrat de siguranță „City Safety”;

2010Opel – pentru sistemul de iluminare „Adaptive Forward Lighting”.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>