autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, dec. 18th, 2013

Acciza 7 cenți pentru carburanți, amânată până la 1 aprilie 2014

Acciza de 7 cenți pentru carburanți, una dintre cele mai controversate taxe anunțate de Guvern pentru 2014, a fost amânată cu trei luni, concesie făcută de premierul Victor Ponta pentru ca bugetul pe anul viitor să fie promulgat de președinte.

Astfel, acciza pentru carburanți în valoare de 7 eurocenți pe litru, echivalentul a aproximativ 31 bani, nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, ci de la 1 aprilie. Inițial, Executivul a anunțat doar amânarea accizei aplicată motorinei, măsură menită să dea agenților economici răgazul necesar să își adapteze bugetele de transport la noile prețuri.

“E un mic compromis pentru a putea avea buget şi de la 1 ianuarie să plătim pensii, salariile la medici, să dăm drumul la subvenţii. Cred că, până la urmă, e un sacrificiu care merită şi măcar să se dovedească că nu avem nevoie de banii din acciză, a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

În replică, președintele Traian Băsescu a respins vehement ideea introducerii unei noi accize pe carburanți: Vreau să informez că am promulgat bugetul de stat. Am făcut asta pentru că Guvenrul a fost dispus să amâne cu trei luni introducerea accizei la carburant. Sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă.

Valoarea finală în lei a noii accize rămâne încă neclară. Conform noului sistem de accizare, valabil din 2014, cuantumul exact nu mai va fi calculat la cursul valutar stabilit la data de 1 octombrie din anul precedent, ci va fi actualizat în permanență, în funcție de rata inflației, ceea va duce, inevitabil, la accentuarea volatilității prețurilor benzinei și motorinei.

Sumele colectate cu ajutorul noii taxe vor intra într-un fond special, dedicat exclusiv proiectelor de extindere și reabilitare a infrastucturii rutiere. Executivul promite finalizarea a nu mai puțin de 4.000 km noi de autostradă, în următorii 12 ani, estimare cel puțin utopică, având în vedere cei nici măcar 500 km exploatați în totalitate, în prezent, realizați de-a lungul a mai bine de două decenii.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>