joi, iulie 25, 2024
AcasăLegislațieAcciza pe carburanți intră în vigoare mâine. Șoferii vor plăti în plus,...

Acciza pe carburanți intră în vigoare mâine. Șoferii vor plăti în plus, pe benzină și motorină 2,5 miliarde de lei pe an

Acciza pe carburanți intră în vigoare începând de mâine, 1 aprilie. Aceasta va avea o valoare de 7 eurocenţi – echivalentul a aproximativ 41 bani – şi se va adăuga la preţul actual al fiecărui litru de benzină sau motorină comercializat pe teritoriul României.

Cuantumul exact în lei va fi actualizat în permanență, în funcție de rata inflației, ceea va duce, inevitabil, la accentuarea volatilității prețurilor benzinei și motorinei. Potrivit calculelor anunţate anterior de Guvern, acciza de 7 eurocenți pe litru va aduce la bugetul de stat circa 2,5 miliarde lei.

În al doisprezecelea ceas, Traian Băsescu i-a cerut din nou premierului Victor Ponta să renunțe la introducerea accizei pe carburanți. Președintele este convins că acciza va afecta atât mediul economic cât şi populaţia și va contribui la scăderea drastică a consumului, precum şi la creşterea preţurilor. “(Ponta – n.r.) poate evita adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi motorină prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Cea mai bună soluţie este renunţarea în ultimul moment la această acciză. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Ponta“, susține Băsescu.

Anterior, Ponta a respins categoric o eventuală amânare atât pentru motorină, cât și pentru benzină, subliniind că o astfel de hotărâre ar fi dezastruoasă pentru încasările bugetare, care s-ar reduce potrivit estimărilor oficiale cu cel puțin 400 milioane de lei. Mai mult, premierul nu crede că acciza va influența cotațiile actuale ale bunurilor și serviciilor.

“Nu, la benzină în mod sigur suntem pe locul 28 din 28 de ţări ale UE, deci acolo nu există un impact puternic care ar dezavantaja sau ar marca competitivitatea economiei româneşti. Şi la motorină suntem de asemenea în partea de jos a topului”, a explicat premierul.

Președintele Băsescu nu este singurul oponent al accizei pe carburanți. Noua taxă îi nemulțumește și pe transportatori, care amenintă cu acțiuni de boicot și, în ultimă instantă, cu reorientarea operațiunilor de alimentare cu motorină către țările vecine.

Premierul Ponta se apără, amintind că transportatorii vor fi sprijiniţi. Potrivit promisiunilor sale, Guvernul le va înapoia trimestrial acestora 4 din cei 7 cenţi, însă, doar pe baza facturilor de achiziţionare a carburantului.

“De compensare vor beneficia cei care au licenţă de transport, reglementarea europeană fiind de 7,5 tone, transportatorii care au peste 7,5 tone. E un sistem european pe care îl aplică şase ţări europene şi pe care l-am solicitat şi noi pentru cei care au licenţă de transport”, a spus Ponta.

Ordonanţa de Urgenţă care reglementează restituirea parțială a accizei va fi aprobată miercuri, în şedinţa de guvern.

RELATED ARTICLES

5 COMENTARII

  1. Suntem condusi de unu limbric cu urechi care face legea in tara asta si scumpeste tot ce vreap… lui ca nui pasa de popor pentru ca el oricum are bani asa ca dc sal mai doara si de altii

  2. Asta e… Eu am gasit solutia la problema carburantului scump. Folosesc pastile care se introduc in rezervor si reduc consumul de combustibil cu pana la 15-30%, in plus creste puterea motorului si sunt foarte ieftine. Toti cei care vreti sa le cumparati foarte ieftin ma puteti contacta la adresa de email contact@adelintolan.ro si va dau informatii. Este ceva fantastic, orice sofer e fericit sa le foloseasca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole