autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, oct. 24th, 2013

Volkswagen XL1, celebra mașină de 1 litru, va costa 110.000 de euro

Volkswagen XL1 nu va fi doar cel mai economic automobil din lume, ci și cea mai scumpă citadină produsă vreodată. Exclusivistul model va avea un preț de pornire de 110.000 euro, pe piața din Germania.

Produs din această toamnă, într-o serie limitată de 200 de bucăți, la Osnabruck, în Germania, supereconomicul XL1 reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante țeluri ale patriarhului Volkswagen, Ferdinand Piech, acela de a aduce pe străzile din întreaga lume o mașină care are nevoie de un singur litru de benzină pentru a parcurge 100 de kilometri.

XL1 este și cel mai aerodinamic model de serie din istorie, gratie unui Cx de numai 0,189. Una dintre concesiile făcute de dragul atingerii unui coeficient atât de redus a fost renunțarea la oglinzile laterale. Acestea au fost înlocuite, în premieră pentru un automobil de serie, cu camere video ce transmit imaginile pe două LCD-uri amplasate pe panourile interioare ale ușilor.

Înalt de 1.153 mm și lung de 3.888 mm, regele consumului se poate lăuda cu o medie de numai 0,9 l/100 km. Autonomia maximă în modul de rulare exclusiv electric este de 50 kilometri, iar cea în regim mixt, de 500 kilometri, în ciuda unui rezervor minuscul care poate găzdui doar 10 litri de motorină.

Noul XL1 este practic un plug-in hibrid ale cărui baterii Litiu-Ion de ultimă generație pot fi încărcate direct de la o priză obișnuită. Un TDI bi-cilindru de 800 cmc și 48 CP lucrează în tandem cu un motor electric de 27 CP, montat între micul diesel termic și transmisia DSG cu șapte trepte și dublu ambreiaj. Puterea combinată a ansamblului hibrid este de 69 CP. Sprintul de la 0 la 100 km/h este estimat la 12,7 secunde, iar viteza maximă, la 162 km/h.

Greutatea nu depășește 795 de kilograme, caroseria de 230 de kilograme fiind realizată integral din fibră de carbon. Bateriile se află în partea din față a mașinii.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>