autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: Dum, ian. 20th, 2013

Stephane Peterhansel şi Cyril Despres căştigă Raliul Dakar 2013

Stephane Peterhansel a obţinut a 11-a victorie personală în Raliul Dakar şi a cincea la clasa auto, după ce a dominat autoritar competiţia. La clasa moto, câştigător a fost francezul Cyril Despres. Singura maşină Renault Duster rămasă în cursă a terminat pe locul 29.

Ultima probă specială a Raliului Dakar 2013 a fost doar o formalitate pentru Peterhansel. Aflat la volanul unui X-Raid Mini, pilotul în vârstă de 48 de ani a terminat ultima probă pe locul 10 şi şi-a trecut în palmares a cincea victorie la clasa auto, care se adăugă la cele şase victorii obţinute anterior la clasa moto. La finalul raliului, avansul său în clasamentul general a fost de peste 42 de minute în faţa lui Giniel de Villiers (Imperial Toyota). Rezultatul obţinut de francez a fost facilitat şi de abandonurile celor doi piloţi Red Bull Buggy, Carlos Sainz şi Nasser Al-Attiyah. Succesul avut de Peterhansel a fost continuat şi la nivel de echipă, asta pentru că X-Raid şi-a adjudecat patru dintre primele cinci poziţii ale clasamentului final, Leonid Novitskiy terminând pe locul trei în faţa lui Nani Roma, câştigătorul ultimei probe speciale, şi a lui Orlando Terranova.

Echipajul Renault Duster a terminat Raliul Dakar 2013 pe locul 29. Pilotul Jose Francisco Gracia a fost extrem de constant, asta pentru că pe aproape întreaga perioadă a competiţiei a rămas în jurul acestei poziţii. Emiliano Spataro, coechipierul său din cadrul echipei Renault Argentina, a fost exclus din competiţie cu două zile înainte de final din cauza schimbării neregulamentare a motorului. În acel moment, el se afla pe locul 24 în clasamentul general.

La clasa moto, titlul a fost câştigat de Cyril Despres de la KTM. Ultima probă specială a fost abordată extrem de precaut de francez, el terminând pe locul 14. În clasamentul general, Desper a avut un avans de peste 10 minute în faţa lui Ruben Faria. A cincea victorie obţinută de Cyril Despres în Raliul Dakar a fost facilitată şi de absenţa din competiţie a rivalului său Marc Coma.

La clasa camioane, rusul Eduard Nikolaev a obţinut prima victorie din carieră în această competiţie. Pilotul Kazam a încheiat competiţia cu un avans de peste 37 de minute în faţa coechipierilor săi Ayrat Mardeev şi Andrey Karginov.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>