joi, aprilie 18, 2024
AcasăLegislațieRovana Plumb: "Se va lua în discuţie stoparea programului Rabla"

Rovana Plumb: “Se va lua în discuţie stoparea programului Rabla”

Ediția 2013 a celebrului program Rabla ar putea fi și ultima. Potrivit publicației GreenReport, Ministrul Mediului, Rovana Plumb, ia în considerare stoparea acestuia începând din 2014.

Se va lua în discuţie stoparea programului Rabla, de la anul. Din punctul meu de vedere sunt decisă să nu se mai deruleze. Hotărârea mea ca ministru este că acest program nu este eficient nici pentru mediu, nici pentru parcul auto, nici pentru cetăţean“, a spus Ministrul, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Declarațiile Rovanei Plumb vin în contextul scăderii abrupte, de peste 46 a vânzărilor de mașini noi, dar și a eșecului total al programului din acest an, mai puțin de 3.970 de automobile cu zero kilometri fiind înmatriculate pe teritoriul României în mai, prima lună de derulare a programului de înnoire a parcului auto.

Ministrul Mediului refuză însă să accepte că o mare parte din vina acestui dezastru o poartă chiar instituția pe care o conduce. Programul din acest an a fost amânat în repetate rânduri, iar metodologia de aplicare a suferit modificări greu de digerat atât de clienții obișnuiți, cât și de dealerii auto și chiar centrele de colectare autorizate să preia mașinile ce urmau a fi scoase din uz.

Intens mediatizată, ediția 2013 a adus o serie de noutăți care i-au pecetluit, practic, soarta înainte chiar de a fi puse în aplicare. Pe lângă eliminarea posibilității de a cumula mai multe tichete, numărul voucherelor trimise în teritoriu a fost redus dramatic, tranzacționarea acestora a devenit dificilă, fiind posibilă doar prin apelarea la un notar, iar termenul de “expirare” relativ scurt al acestora a pus și mai multă presiune pe consumatorii obișnuiți, creând și mai multă confuzie.

În plus, distribuirea acestora în fiecare județ a fost făcută după un algoritm complicat -în funcție de numărul total de vehicule rulate mai vechi de zece ani, care a dus la situații hilare, precum disponibilitatea a doar câteva zeci de tichete în orașe mari, cu sute de mii de locuitori.

Anul acesta au fost alocate doar 20.000 de vouchere, valoarea unui tichet fiind de 6.500 lei, față de 3.800 lei, în 2012. În urmă cu un an, în cadrul programului Rabla s-au distribuit peste 45.000 de vouchere, iar în 2011, 120.000.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole