autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, oct. 25th, 2013

Ford Focus şi Toyota Corolla îşi dispută titlul de cel mai vândut automobil din lume

Ford Focus a revenit pe prima poziţie în topul celor mai vândute modele, la nivel global, livrările compactei americane depăşind pragul de 589.709 unităţi, în prima jumătate a anului în curs.

Bucuria americanilor a fost, însă, de scurtă durată, rivalii de la Toyota contestând datele centralizate de institutul Polk, imediat după publicarea acestora.

Gigantul auto nipon susţine că propria compactă, best-seller-ul Corolla, a fost cel mai vândut model din lume, în aceeaşi perioadă. Potrivit propriilor estimări, în primele şase luni, Toyota a livrat 590.760 de unităţi Corolla, modelul Matrix, disponibil doar pe piaţa din Statele Unite, nefiind inclus în aceste statistici.

Care este explicaţia contradicţiei dintre datele anunţate de Polk şi cele centralizate de Toyota? Japonezii susţin că institutul Polk ar contabiliza în mod eronat performanţele modelului Corolla. De vină ar fi omiterea câtorva pieţe, unde Corolla ar fi disponibilă, iar rivalul Focus ar fi absent.

Bineînţeles, controversele nu se opresc aici. Americanii de la Polk nu îşi declină validitatea propriilor estimări şi sunt de părere că datele lor sunt cele corecte.

“Datele furnizate de Ford la începutul acestei săptămâni sunt corecte, dacă ne referim la numele unic al unui model, folosit la nivel global, Focus, în acest caz. Statisticile Polk se bazează pe cifrele avansate de producători, institutul nostru nefiind în măsură să comenteze datele sau declaraţiile făcute de aceştia.”, explică Anthony Pratt, directorul adjunct al Institutului.

Indiferent de rezultatul disputei dintre cei doi giganţi auto, Ford Focus se bucură de o ascensiune fără precedent, vânzările modelului american apreciindu-se cu peste 20 în prima jumătate a lui 2013, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cea mai importantă piaţă rămâne China, care a acoperit mai bine de două treimi din comenzile totale primite de Ford pentru best-seller-ul Focus. Livrările compactei americane în ţara Marelui Zid au crescut cu peste 137, în 2013.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] Ford Focus si Toyota Corolla îsi disputa titlul de cel mai vandut automobil din lume, scrie autoindustry.ro. […]

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>