autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, mai 27th, 2013

Cel mai scump Aston Martin din istorie, DB4 GT Bertone Jet, vândut cu 5 milioane dolari

Celebra casa de licitaţii Bonhams a pregătit un eveniment special, dedicat celor 100 de ani de existenţă pe care Aston Martin îi celebrează în 2013. Specialiştii au scos la vânzare ma multe exemplare de colecţie produse de constructorul britanic, printre care nume legendare cum sunt DB4, DB5 şi DB6.

Vedeta licitaţiei a fost însă, de departe, conceptul DB4 GT Bertone Jet, construit în 1960. Maşina a luat naştere folosind şasiul unui model DB4 GT. Giorgetto Giugiaro a dat viaţă platformei cu un design ce a rămas în istorie. Pe atunci, italianului i s-a cerut să creeze o variantă Gran Turismo a modelului pentru Salonul Auto de la Geneva, ediţia 1961.

Mai multe modificări au fost aplicate modelului original: ampatamentul a fost micşorat, iar masa totală a scăzut cu 91 de kilograme. Propulsia a fost asigurată de un motor cu şase cilindri în linie şi o capacitate de 3.7 litri. Acesta livra 302 cai putere la 6000 de rotaţii, cu mult peste ce găseai atunci pe versiunea standard (240 de cai putere). Cu asemenea resurse, conceptul lui Giugiaro era capabil să accelereze de la 0 la 100 de km/h în 6.1 secunde şi să atingă o viteză maximă de 246 km/h.

Pentru a putea opri GT-ul, Aston Martin a folosit discuri de frână pe toate cele patru roţi. Asta i-a permis supercarului să devină primul model de la acea vreme care putea accelera de la 0 la 100 de km/h şi apoi opri în doar 20 de secunde.

Pentru aceste performanţe, dar şi pentru importanţa sa istorică în paginile companiei Aston martin, DB4 GT Bertone Jet a adunat o sumă record: 3.249.500 de lire, echivalentul a aproximativ 5 milioane de dolari (4,928,697).

Este cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un model Aston Martin şi, aşadar, un record mondial, chiar în anul centenarului. De asemenea, Bonhams se laudă cu încasări de 10 milioane de lire de pe urma licitaţiei dedicată celor 100 de ani de Aston Martin.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>